Napkollektor :: ATMOS faelgázosító kazánok

Faelgázosító kazán

A faelgázosító kazánok működésének lényege, hogy ellentétben a hagyományos kazánokkal, itt teljesen szabályozott körülmények közötti égésről beszélünk. Az égési folyamat az úgynevezett gázosítás elvén működik. A gázosítási eljárás a szerves és szervetlen anyagok zárt kamrában történő hőbomlásán alapul, amely a befúvóventillátor által létrehozott elsődleges levegő kismértékű túlnyomásánál megy végbe. A kazán belső terében egy gázosító kamra található, ahol a tüzelőanyag szárítása és gázosítása történik. A levegő adagolását mechanikus huzatszabályozó vezérli az előre menő vízhőmérséklet függvényében, az ugyancsak a vízhőmérséklet figyelembe vételével ventilátor elektronika szabályozza.
A keletkező gázok összekeverednek az előfűtött szekunder levegővel és ezek alkotják az égési gázok elegyét a második fázisban. A gázok elégetése a kazán égésterében megy végbe és a harmadik fázisban az égéstermék a hőcserélő csövön keresztül távozik a kéménybe.

A hagyományos fűtésnél az égéstermék egy jó része hasznosulatlanul a kéményen át távozik. A fagázosító kazán újszerű égetési elvének köszönhetően a magasabb hőmérsékleten éghető gázt is elégeti, így a kazán hatásfoka 85-90 százalékosra nő. Az összegyűlt hamut általában hetente kell eltávolítani az égéstérből.

A faelgázosító kazánok két tűzterűek, a felső térben történik a fa elégetése (elgázosítása). Ez úgy tud bekövetkezni, hogy a bejövő levegőt elosztva a felső térbe, a bekerülő levegő egyharmada kerül. Ezért ott egy tökéletlen égés keletkezik. Az égéskor keletkező füst (füstgázok) hosszabb idő alatt és egyenletesebben szabadulnak fel. Ezt a füstöt melynek 60%-a még éghető gáz, a ventilátor áthúzza egy kerámiatesten, ahol a bejövő levegő fennmaradó két-harmad részét hozzákeverve, egy másodlagos égés jön létre (hasonló az autókban lévő katalizátorra), a füstgázok magas hőfokon fagázként égnek el. Ebből adódik a kazánok 89%-os hatásfoka, valamint ennek köszönhetően a környezetszennyezés mértéke mely nem éri el az EU-ban megengedett mérték 10%-át sem. A szabályozott égésnek köszönhetően a faelgázosító kazánba, a tűztérbe berakott 1 adag száraz fa égési ideje 4 - 5 óra, ellentétben a hagyományos kazánokkal, melyekben egy tűztér fa égési ideje kb.1óra. Több éves mérések eredménye azt mutatja, hogy a faelgázosító kazánnal való fűtés esetén a megtakarítás a gázhoz képest 40 - 43%, míg a hagyományos kazánban történő fa égetéséhez képest kb. 50%.

Tartályos gáznál a megtérülés ideje 1 - 2 év.

Alapelvek, jótanácsok:


1.A beszerelést, próbabegyújtást és a kezelőszemélyzet betanítását az a gyártó által betanított és szerelést végző cég végzi, amely a kazán telepítéséről szóló jegyzőkönyvet is kitölti.

2.A gázosítás során az tüzelőanyag tartályában kátrány és kondenzátum (savak) keletkeznek. Ezért a kazán mögött hőszabályozó szelepnek kell lennie, hogy a kazánba visszatérő víz minimálisan 65°C hőmérséklete be legyen tartva. A kazánvíz üzemhőmérsékletének a kazánban 80 - 90°C között kell lennie.

3.Keringető szivattyú alkalmazásakor annak működését külön termosztáttal kell vezérelni úgy, hogy biztosítva legyen a visszatérő víz előírt minimális hőmérséklete.

4.A kazán névleges teljesítményén működik környezetkímélő és hatékony módon.

5.Javasoljuk a kazánt megfelelően méretezett fűtési puffer tartállyal és ESBE 60°-os szeleppel felszerelni, ez 20 - 30 százalékos tüzelőanyag megtakarítást biztosít, továbbá a kazán és a kémény hosszabb élettartamát, valamint a kényelmesebb kezelését is.

6.Ha a kazán nem kötheti puffer tartályhoz, javasoljuk, hogy a kazánhoz legalább egy kiegyenlítő tartályt szereljen fel, melynek térfogata kb. 25 l legyen a kazán minden 1 kW teljesítményére.

7.Tüzelőanyagot kizárólag szárazát használjon 12 - 15 % nedvesség-tartalomig és lehetőleg 2 évnél fiatalabbat.

8.A kazán csak olyan központi fűtés rendszerbe szerelhető, melynek a hőigénye megfelel a kazán teljesítményének.

9.A kazánt az előírásnak megfelelően kell a kéménybe kötni, a lehető legrövidebb úton. Más fogyasztót tilos a kéménybe kapcsolni. Kizárólag bélelt kémény használható a kazánhoz.

10.A helyiségnek, amelyben a kazánt elhelyezi, jól szellőztethetőnek kell lennie.

A csökkentett teljesítményű üzemeltetéskor (nyáron a használati melegvíz melegítésekor) napi tűzbegyújtásra van szükség. Ha ezt el akarja kerülni, használjon napkollektor rendszert, mely a víz melegítését elvégzi Ön helyett.Letölthető dokumentumok: